Kirjoittamani blogi sai alkunsa joulukuussa 2016, ja tämän jälkeen kirjoituksia on ilmestynyt tasaiseen tahtiin joka keskiviikko! Kirjoitukset ovat pohjautuneet kuntosaliharjoitteiden suoritustekniikoihin, keskittyen perustekniikkaan, tekniikkavariaatioihin ja ergonomiaan. Tällä hetkellä blogista löytyy todella kattava kokonaisuus ylä- ja keskivartaloalueen harjoitteluun liittyen!
Yhteenveto tähän hetkeen
Keskivartaloalueen kirjoitukset saivat päätöksen viime viikolla, eli nyt on virallisesti ylä- ja keskivartaloalue läpikäyty kokonaisuudessaan. Ja huh – tekstiä tuli huomattavasti suunniteltua enemmän! Alun perin ajoitin koko blogisarjan sisältämään noin 100 kirjoitusta, eli blogin olisi pitänyt olla kokonaisuudessaan valmis viime vuoden lopulla. Hieman yli kuukaudella mentiin kuitenkin aikataulusta yli, ja alakroppa-alue on kokonaan läpikäymättä!
Tekstiä tuli hieman aiottua enemmän puhtaasti kirjoittamisen aikana syntyvien huomioiden vuoksi. Saan usein kyselyjä blogin tarkoituksesta (blogi on edelleen 99% ilman kaupallista yhteistyötä, 1% osuuden varaan itseni markkinointiin), eli en saa ulkopuolisilta tahoilta korvausta blogin kirjoittamisesta. Keskeisin syy löytyy halusta tuoda nämä asiat yleiseen tietoon, ja tätä kautta auttaa edes pientä joukkoa kohti kuntosaliharjoitteiden hallintaa! Mutta blogista on hyötyä myös suoraan itselleni – koko blogisarja toimii omakohtaisena loogisena yhteenvetona kuntosaliharjoitteluun liittyen!
Kuntosaliharjoitteiden (ja ylipäätänsä kuntosaliharjoittelun) huono ja hyvä puoli liittyy niiden äärettömän suureen tämän hetken suosioon. Hyvä puoli tässä on tietysti se, että tietoa on tarjolla ja paljon. Huono puoli liittyy tiedon liian suureen määrään – määrä on liian suuri siinä vaiheessa, kun looginen yhteenveto ei enää onnistu! Blogin yksi tarkoitus on kansittaa kaikki kuntosalimaailman harjoitteet yhdeksi loogiseksi kokonaisuudeksi – aloittaen perustekniikoista, ja edetä huomioitavien tekijöiden kautta kohti erikoistekniikoita!
Tällä hetkellä blogi sisältää todella kattavan kokonaisuuden ylä- ja keskivartaloalueen harjoittelusta, ja kattava kokonaisuus todella tarkoittaa sitä! Itse asiassa kokonaisuus on niin kattava, ettei vastaavaa kokonaisuutta löydy edes kansainvälisiltä sivuilta. Kuntosaliharjoitteiden tekniikkaopastuksia on tietysti netti pullollaan, mutta ei tällä tavalla toteutettua. Tyypillisesti tekniikkaopastukset keskittyvät perustekniikoihin pelkästään, ja huomioitavia tekijöitä ei perustella ollenkaan.
Miksi blogi on poikkeuksellinen? Kaikkein keskeisin syy löytyy suoraan omista taustoistani verrattuna muiden tekniikkaopastuksiin. Tekniikkaopastukset jaetaan kärjistettynä kahden ryhmän esittämiin tietoihin: itseoppineet kuntosalitreenaajat, ja koulun penkillä istuneet teoriakaverit. Itseoppineilla kuntosalitreenaajilla on valtavasti tietoa käytännöstä, mutta teoriapuolella on valitettavasti aukkoja järjettömän paljon. Koulun penkkiä kuluttaneiden tekniikkaopastukset keskittyvät taas hieman liikaa teoriaan, ja käytännön puuttuminen paistaa esiin tämän ryhmän ohjeistuksista.
Oma tausta asettuu juuri näiden kahden väliin, eli voin tuoda molempien ryhmien puolesta ne parhaat asiat esiin! Ehdin vääntämään ennennäkemättömän kovaa bodaus- ja voimaharjoittelua 14 vuotta ennen fysioterapiakoulun aloittamista, ja tämä tarkoittaa puhtaasti sitä, että keskityin puhtaasti vain tekemiseen kaikkien näiden vuosien ajan! Fysioterapiakoulun, ja erityisesti oman yritysuran alkamisen jälkeen keskittyminen on ollut tekemisen ohella vahvasti myös teoriapuolella. Nyt ei enää riitä että tehdään jotakin – taustalla pitää olla vahvat perustelut miksi ja miten tehdään! Voimaharjoittelua on tällä hetkellä takana napakat 24 vuotta, eli tieto ei ole pelkästään koulun penkin kautta haettua todellakaan!
Näiden tekijöiden kautta blogi on todella poikkeuksellinen. Mukana on käsittämätön määrä teoriatietoa mahdollisimman yksinkertaisesti esille tuotuna (lukeminen edellyttää silti pientä keskittymistä), mutta samalla mukana on todella suuri määrä käytännön tietoa. Kaikki asiat ovat perusteltuja pohjautuen kolmeen asiaan – fysiologiaan, tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin!
Blogin jatko
Mutta nyt on aika pienelle tauolle. Eli alakroppaosion kirjoitukset siirtyvät valitettavasti tulevaisuuteen!
Blogisarjan piti olla valmis viime vuoden lopulla, mutta matkan varrella syntyneiden lisäkirjoitusten vuoksi näin ei kuitenkaan tapahtunut. Olen suunnitellut omaan kalenteriin muita työtehtäviä tästä keväästä alkaen, ja tämän vuoksi blogin kirjoittamiselle ei ole tällä hetkellä enää aikaa. Alakroppaosion kirjoitukset julkaistaan myös jossakin vaiheessa – kuten sanoin, blogin yksi tarkoitus on toimia yhteenvetona itselleni kuntosaliharjoitteluun liittyen. Eli haluan tehdä saman yhteenvedon alakroppa-alueelle, jonka rakensin ylä- ja keskivartaloalueille! Tämä toimii takuuna, että nämä tekstit tuodaan jossakin vaiheessa esille!
Mitä on luvassa alakroppaan liittyen?
Alakroppaosion viivästykseen on myös toinen syy, ja tämä liittyy suoraan kirjoitusten sisältöön. Alakroppaosiossa tulee olemaan mukana paljon todella merkittäviä aihealueita, ja näistä merkittävimmät liittyvät kyykyn, sekä maastavedon suorittamiseen.
Näiden kahden suorittamiseen löytyy todella kirjava joukko tietoa. Ja tähän aihealueeseen liittyen liittyy vahvasti kuntosaliharjoitteiden keskeisin murheellisuus – näiden tietojen esittämiseen ei riitä pelkkä oma käytännön kokemus. Valtaosa näiden asioiden esittäjiä ovat kovaan treeniin tottuneita itse oppineita treenaajia. Ja tästä syystä näiden esittäjien ohjeistukset pohjautuvat vahvasti yhteen ohjeistustapaan – asiat tuodaan esille sillä tavalla, miten asiat tehdään itse. Mutta valitettavasti kyykyssä ja maastavedossa se ei riitä. Näiden kahden aihealueen osalta pitää tietää mitä harjoitteissa oikein tapahtuu, ja mitkä ovat variaatiomahdollisuudet!
Omaan alakroppaosioon on siis luvassa todella paljon ja todella mullistavaa tietoa. Tekstit tulevat läpikäymään koko alakroppaosion kaikkien harjoitteiden ja harjoitusvariaatioiden kautta, eli kirjoitukset eivät tule pohjautumaan pelkästään kyykkyyn ja maastavetoon – mukana on kaikki! Mullistavin tieto tulee liittymään kyykkyyn – eli miten kyykkyä pitäisi oikein tehdä, ja miten tiedät oman tavan tehdä kyykkyä. Ja sitten pieni spoileri tähän liittyen: oma tämän hetkinen kyykkytekniikkasi ei välttämättä ole sinulle paras mahdollinen tapa tehdä kyykkyä! Ei vaikka olisit treenannut sitä 30 vuotta! Näitä asioita ei valitettavasti opi vahingossa – tai voi oppia, mutta sen todennäköisyys on todella pieni.
Nämä tiedot tulevat liittymään merkittävällä tavalla todella monen ihmisen elämään (nämä tekijät liittyvät myös suoraan terveydellisiin asioihin), ja myös tästä syystä näiden kirjoitusten julkaiseminen siirtyy tulevaisuuteen. Tuon nämä tiedot esille hieman toisella tavalla, ja tämän toisen tavan rakentaminen onkin seuraavana työlistalla vuorossa!
Mukaan mahtuu tietysti paljon muutakin. Esimerkiksi pakara-alueen treenaaminen on tällä hetkellä jopa hieman surkuhupaisaa – tekniikkavinkkejä on netti pullollaan, ja valtaosa keskittyy pyllistelyyn. Pyllistelyllä ei valitettavasti ole kuitenkaan mitään tekemistä pakaratreenien kanssa. Esim. polven koukistus vatsamakuulla ei ole pakaraharjoite, vaikka pakarat ovatkin näyttävästi esillä. Samasta syystä konttausasennossa tehtävä takavipunosto ei ole pakaraharjoite, vaikka pakarat ovatkin näyttävästi esillä!
Ja paljon kaikkea muuta – mm. miten pitää kyykätä, jos halutaan kohdentaa kyykky reiden etuosaan tai pakaroihin, miksi jalkaprässiä ei voi tehdä reiden takaosalla (mielenkiintoinen aihealue), miksi pakara- tai reiden takaosaharjoitteet eivät tunnu siellä missä pitää, miksi askelkyykkykävely on ehkä kaikkein huonoin harjoite aloittavalle kuntosalitreenaajalle, ja miten alaselkä/lantiokorialue tulee huomioida alakroppatreeneissä.
Huh – sormet kieltämättä syyhyävät näiden aihealueiden parissa. Mutta, nyt on pakko laittaa tämä työ hetkeksi sivuun, ja keskittyä seuraavaan tehtävään!
Mitä tässä tapahtuu? Miten tähän asentoon päästään? Mistä tiedät, pääsetkö sinä tähän asentoon? Mm. näihin kysymyksiin annetaan vastaukset blogin alakroppaosiossa – alakroppaosio käynnistyy pienen tauon jälkeen myöhemmin. Pysy mukana!
Lopuksi
Kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille tähän saakka! Jos olet sisäistänyt kaikki tekstit ja ottanut jokaisesta tekstistä vinkit käytäntöön mukaan, tiedät enemmän kuin ohjaajasi! Jos olet ohjaaja, ja olet ottanut kaikki vinkit haltuun, voit hyvinkin tietää enemmän kuin kukaan! Toivottavasti nämä tiedot saavuttavat mahdollisimman paljon treenaajia – blogin keskeisin tarkoitus on kuitenkin tämä: treenataan mahdollisimman kovaa, mutta samalla mahdollisimman järkevästi. Tiedetään mitä tehdään, ja opetellaan, jos ei osata tehdä!
Sitten vain mukavaa talviaikaa kaikille! Nautitaan lumesta ja pakkasesta – ja kovista treeneistä!
Ps. blogin tilalle tuleva työtehtävä jatkaa samojen aihealueiden parissa, mutta hieman toisella tavalla. Eli kevään aikana tulee esille ihan täysin uusia asioita. Suosittelen pysymään siis mukana – blogi on ollut vain alkua!